Η ποιότητα και η αξιοπιστία των προγνώσεων καιρού θα εξοστρακίσει τους ακραίους τίτλους που αποσκοπούν σε κλικ, όσα ανέλυσε ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Η έγκυρη και ψύχραιμη ενημέρωση των πολιτών για το καιρό είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα που συζητήθηκαν στην ημερίδα της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (ΕΜΤΕ) για την ποιότητα και την επικοινωνιακή στρατηγική της μετεωρολογικής πρόγνωσης στη χώρα μας.
Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των πολιτών ότι έχει «χαθεί η μπάλα» με τις επώνυμες προγνώσεις καιρού που επενδύουν σε βαρύγδουπους καιροτρομοκρατικούς τίτλους που το μόνο που επιδιώκουν είναι να τραβήξουν το μάτι του αναγνώστη να κάνει το κλικ στο άρθρο αλλά επί της ουσίας όσα αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην έκταση, την ένταση και το μέγεθος του εκάστοτε φαινομένου. Ο κόσμος «πέφτει στην παγίδα» το διαβάζει και εκ των υστέρων αποστρέφεται τις προειδοποιήσεις ακόμα και από επίσημους φορείς καθώς θεωρεί ότι για άλλη μια φορά η πρόγνωση θα είναι άστοχη και η επαγρύπνηση αχρείαστη. Κι όμως αυτή η πρακτική έχει συμβάλλει αρνητικά στην όλη διαχείριση της μετεωρολογικής πρόγνωσης γεγονός που χρήζει άμεσης αποκατάστασης και μάλιστα απαιτείται σύμπραξη φορέων ώστε η επικοινωνιακή στρατηγική της πρόγνωσης του καιρού να κατακτήσει στην κοινωνία τη θέση που πραγματικά της αξίζει. Μακριά και πέρα από παιχνίδια καιρικών εντυπώσεων είναι η επιστήμη της μετεωρολογίας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής προστασίας και για αυτό οφείλουν οι επιστήμονες να πράξουν τα δέοντα ώστε η ποιότητα και η αξιοπιστία να επικαλύψουν κάθε άλλη φωνή που μόνο επιστημονικό έρεισμα δεν έχει.
«Η ποιότητα των προγνώσεων καιρού θα εξοστρακίσει τους ακραίους τίτλους»
Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν το επιστέγασμα της ομιλίας του κ. Δημήτρη Ζιακόπουλου που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην πρόγνωση του καιρού στη χώρα μας από την ΕΜΥ και πλέον θητεύει ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Από επιχειρησιακή θέση και γνωρίζοντας πολύ καλά τις αγκυλώσεις που συναντώνται στην πρόγνωση του καιρού ανέπτυξε με μεστό και εποικοδομητικό τρόπο τα βήματα που πλέον να δρομολογηθούν άμεσα από πλευράς κυβέρνησης αλλά και προγνωστικών φορέων ώστε η επικοινωνία του καιρού να μπει σε σωστές βάσεις εγκαταλείποντας τις στρεβλώσεις. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα επιχειρησιακό μοντέλο καιρικής πρόγνωσης που θα απαντήσει σε όσα κενά έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα.
Τα καιρικά μοτίβα με τα οποία είναι εξοικειωμένοι τόσο οι προγνώστες όσο οι εκπαιδευμένοι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης, ελέω υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αλλάξει οπότε συστήνεται να αλλάξει άρδην και ο τρόπος που αποτυπώνεται και επικοινωνείται στους πολίτες το κρίσιμο ερώτημα «Τι καιρό θα έχουμε αύριο;». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιακόπουλος «Με την υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύεται η ατμοσφαιρική αστάθεια σε όλες τις χωρικές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται σχετικά νωρίς η εικόνα των αρχικών συνθηκών. Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων και κυρίως των ακραίων επεισοδίων βροχόπτωσης. Τα ισχυρότερα φαινόμενα είναι περισσότερο απρόβλεπτα και το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο αφού υπάρχει η εγγενής αδυναμία προσομοίωσης με ακρίβεια στον υετό.»
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα η αναβάθμιση του επιχειρησιακού μοντέλου καιρικής πρόγνωσης έρχεται στο προσκήνιο καθώς όπως τονίζει και ο κ. Ζιακόπουλος οι πολίτες χρειάζονται στοχευμένη πρόγνωση και όχι αλλεπάλληλα έκτακτα δελτία καιρού και επικίνδυνων φαινομένων με την μισή χώρα να μπαίνει σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί» συναγερμό αφειδώς. Η τακτική αυτή σύμφωνα με τον κ. Ζιακόπουλο επιφέρει «προειδοποιητική κόπωση» και χάνεται η εμπιστοσύνη του κοινού στην πρόγνωση της επικινδυνότητας. Πέρα όμως από την διάγνωση του προβλήματος προχώρησε και στις λύσεις που θεωρεί ότι θα θεραπεύσουν την κατάσταση. Ειδικότερα, πρότεινε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εκδίδονται και επικοινωνούνται οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, την εισαγωγή και του κίτρινου χρώματος στο χάρτη της επικινδυνότητας ώστε να αποσυμφορηθεί το πορτοκαλί χρώμα και να υπάρχει πιο στοχευμένη ενημέρωση για τις περιοχές υπό την απειλή κινδύνου ενώ επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης του 112 προτείνοντας πέραν του προειδοποιητικού SMS αυτό να συνοδεύεται και από χάρτη αποτύπωσης της καταιγίδας ή του εκάστοτε επικίνδυνου καιρικού φαινομένου που έρχεται ώστε ο πολίτης να αντιληφθεί γιατί καλείται να προστατευτεί και να κρίνει πώς θα πράξει για να διασφαλιστεί η ακεραιότητά του.
«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό μοντέλο καιρικής πρόγνωσης με αιχμή του δόρατος την ΕΜΥ»
Η απάντηση της επιχειρησιακής μετεωρολογία είναι «Περισσότερα και καλύτερα μέσα για την έκδοση ακριβέστερων προγνώσεων και προειδοποιήσεων και την έγκαιρη διάδοσή τους προς τους αρμόδιους φορείς και το κοινό. Στα μέσα αυτά περιλαμβάνονται ένα επιχειρησιακό μοντέλο πρόγνωσης καιρού υψηλής ανάλυσης, ένα σύστημα προγνώσεων πραγματικού χρόνου και αυτοματοποίηση των διαδικασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα στάθηκε και στο γεγονός ότι ναι μεν υπάρχει πλήθος παρόχων προειδοποιήσεων καιρού αλλά υπερτερεί εξ αυτών η ΕΜΥ καθώς έχει την υποχρέωση λογοδοσίας για τις ενέργειες της. Και όπως τόνισε αυτή η ουσιώδης διαφορά και η ποιότητα των προγνώσεων γέρνει πάντα την πλάστιγγα υπέρ του Εθνικού Φορέα έκδοσης και διάδοσης των καιρικών προειδοποιήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η ποιότητα του κάθε προγνωστικού φορέα «σκοτώνει» τον αντίπαλο οριστικά». «Χρειαζόμαστε ένα εθνικό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, μια συνοσπονδία σταθμών όπου θα συλλέγονται και θα αξιολογούνται τα δεδομένα».