Μετά την εισαγγελική αγόρευση – «φωτιά» των προηγούμενων ημερών, το δικαστήριο απεφάνθη και καταδίκασε την πρώην δήμαρχο σε 15 μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή ενώ την ηθικό αυτουργό Ευθυμία Μοσχοπούλου (ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού Α – ΜΠΕ – ΜΠΑ – ΜΠΛΟΜ) για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που κατηγορούταν η Ανδρούτσου, σε επίσης 15 μήνες.
Ακόμη, καταδικαστέος κρίθηκε με την ίδια ποινή και ο π. αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτσανδρέας που όταν η Ανδρούτσου ήταν δήμαρχος ήτο υπεύθυνος για την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών.
Όλο το χρονικό
Όλα συνέβησαν τον Οκτώβριο του 2019. Ο μικρός Γιάννης έμενε στον σταθμό λίγες ώρες, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον ώστε η οικογένεια του να κάνει την εγγραφή.
Ήταν μόλις την πέμπτη ημέρα που πήγαινε, όταν η οικογένεια Καραγιάννη δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον σταθμό.
Τους ενημέρωσαν ότι το παιδί πνίγηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος και ότι το μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων. Εκεί οι γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρικτή αλήθεια: το παιδί τους ήταν εγκεφαλικά νεκρό.
Όταν έγινε το δυσάρεστο συμβάν ο σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια (!) από τον δήμο παρά το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία του δήμου είχε ενημερώσει την π. δήμαρχο για την μη αδειοδότηση του σταθμού και την λειτουργία του.
Αυτό προέκυψε από έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο .
Η δικογραφία που έσπασε στα δύο
Η πρώτη (κατά τον χρόνο διεξαγωγής της) αφορούσε την διοίκηση του παιδικού σταθμού Α – ΜΠΕ – ΜΠΑ – ΜΠΛΟΜ και την δασκάλα όπου την ώρα του πνιγμού του 3χρονου Γιαννάκη, ήταν υπεύθυνη για να τον φροντίζει.
Οι δικαστές τότε, αποφάσισαν την αθώωση της Ευθυμίας Μοσχοπούλου όπου φέρεται να ήταν διαχειρίστρια του παιδικού σταθμού αλλά την καταδίκη της δασκάλας, σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν μια πολύμηνη διαδικασία αφού οι αναβολές έπαιρναν και έδιναν… Επί της πρωτόδικης απόφασης αυτής ασκήθηκε αναίρεση από τους γονείς και η Μοσχοπούλου κάθισε πάλι στο εδώλιο της κατηγορουμένης!
Στο δικαστήριο ακούστηκαν πράγματα και θαύματα.
Ακόμη, έγινε γνωστό ότι 9 μέρες (!!!) μετά τον θάνατο του 3χρονου Γιαννάκη, εκδόθηκε άδειας λειτουργίας στον παιδικό σταθμό κίνηση της τότε δημοτικής αρχής που παραπέμπει σε τακτική συγκάλυψης.
Το δεύτερο σκέλος της δικογραφίας, που διεξαγόταν τώρα στο Εφετείο Αθηνών εξαιτίας του γεγονότος ότι η υπόθεση είχε εισαχθεί όταν η Ανδρούτσου ήταν δήμαρχος, αφορούσε το αδίκημα που τέλεσε όπως αποδείχθηκε η διοίκηση του δήμου και αυτό ήταν της παράβασης καθήκοντος με δόλο.
Οι κατηγορούμενοι, Μαρία Ανδρούτσου, Βασίλης Κουτσανδρέας και Ευθυμία Μοσχοπούλου καταδικάστηκαν σε 15 μήνες φυλάκιση τελικά.
Μετά την απόφαση οι 3 κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες, η οικογένεια Καραγιάννη έχει επιδικάσει και πρωτόδικη αγωγή σε βάρος του δήμου Αγίου Δημητρίου με αρκετά υψηλή αποζημίωση.
Η νέα διοίκηση του δήμου με δήμαρχο Στέλιο Μαμαλάκη, έχει ασκήσει έφεση επί της αγωγής αυτής αρνούμενη να ικανοποιήσει την πρωτόδικη απόφαση!
Μετά όμως έστω και της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης της Ανδρούτσου προκύπτει το ερώτημα εάν ο δήμος θα προσφύγει με αγωγή σε βάρος της προκειμένου να την καταστήσει υπεύθυνη για την καταβολή της αποζημίωσης ή οι δημότες του Αγ. Δημητρίου θα πληρώσουν το ποσό.
Ο τραγικός θάνατος του 3χρονου Γιαννάκη είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα, αλλά όπως συμβαίνει πάντα το θέμα ξεχάστηκε σε 2 μέρες.
. Θα παρακολουθήσουμε την πλήρη δικαστική εξέλιξη και στο Εφετείο σε όλες τις εκφάνσεις της υπόθεσης και φυσικά θα φιλοξενήσουμε, σεβόμενοι το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την αμετάκλητη απόφαση την άποψη των πρωτοδίκως καταδικασθέντων.