Την αγανάκτησή του για τη βεβήλωση του συμβολικού έργου που έφτιαξε στη μνήμη των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που έχασαν τη ζωή τους άδικα εξέφρασε ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης μέσω ανάρτησής του στα social media.
Ο ίδιος προ ημερών μετέβη στο σημείο, σε απόσταση 500 μέτρων νότια από το σημείο της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων και βρέθηκε μπροστά σε ένα καταδικαστέο γεγονός.
Όπως διαπίστωσε ο ίδιος το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν αφαιρεθεί από το σημείο της τραγωδίας «τα 58 καρφιά στα Τέμπη», οι μεταλλικοί σωλήνες ύψους 2-2,5 μέτρων.
«Ο κόσμος είναι θυμωμένος, δεν έχει υπάρξει δικαίωση»
«Είμαι πολλά χρόνια στην τέχνη του street art και είμαι εξοικειωμένος με την ιδέα του εφήμερου. Ωστόσο, αυτό το έργο περίμενα ότι θα ζούσε λίγο παραπάνω», λέει αρχικά ο κ. Κόφτης.
«Πήγα για να κάνω συντήρηση στο έργο. Έφτασα εκεί και είδα ότι δεν υπάρχει τίποτα. Ένιωσα, λύπη και θλίψη.
Στενοχωρήθηκα, νιώθω παγωμένος. Υπάρχει πάρα πολύς θυμός για τα Τέμπη. Ο κόσμος είναι θυμωμένος. Δεν έχει υπάρξει δικαίωση.
Κοίταξα λίγο πιο πίσω που είχα αφήσει κάτι μεταλλικές δοκούς από πέρυσι και ήταν ακόμη εκεί. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που έκλεψαν και βεβήλωσαν το έργο δεν έψαξαν τον γύρω χώρο».
«Αυτό ήταν το πρώτο σοκ»
Ενώ συνομιλώ με τον κ. Κόφτη ο ίδιος θυμάται αντίστοιχο περιστατικό βεβήλωσης έργου του από το ΑΠΘ.
«Πέρυσι είχα κάνει το πορτραίτο Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο ΑΠΘ το οποίο σβήστηκε από το ίδιο το ΑΠΘ. Είχε γίνει σάλος. Ήταν πολύ πετυχημένο πορτραίτο. Αυτό ήταν το πρώτο σοκ», σημειώνει.
Η αντίδραση συγγενών των θυμάτων και η μήνυση
Αν μπορούσαμε να το πούμε απλοϊκά, θα λέγαμε πως ο κ. Κόφτης «δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι σε αυτό που αντίκρισε αντί για το έργο του.
«Κατέθεσα μήνυση, η αστυνομία θα ψάξει να βρει ποιος το έκανε. Επικοινώνησα με κάποιους από τους συγγενείς των θυμάτων και ήταν πολύ στενοχωρημένοι. Θέλουν να ξαναγίνει το έργο».
Ένα παραπάνω καρφί
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με τον κ. Κόφτη τον ρωτώ γιατί τα καρφιά στο έργο του ήταν 58 αφού τα θύματα του δυστυχήματος ήταν 57.
«Τα καρφιά συμβολίζουν τον πόνο που δεν φεύγει. Αυτό το ένα παραπάνω είναι για τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς και για τους σωματικά και ψυχικά τραυματισμένους από το δυστύχημα» μου απαντά.