Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και τον στόχο της διεθνούς δικτύωσης και εξασφάλισης ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου στη Σκιάθο η 3η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων. Η συνεδρίαση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστορικό Μπούρτζι της Σκιάθου και αποτέλεσε ορόσημο για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση.
Σημαντικό μέρος των εργασιών επικεντρώθηκε στην πρόταση για τη δημιουργία Κέντρων Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΕΔΚ) σε κάθε Δήμο της χώρας, με βασικό στόχο την έγκαιρη πρόληψη, τον αποτελεσματικό συντονισμό και την προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Δήμου Σκιάθου, εξοπλισμένο με υπερσύγχρονο σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς, αποτελώντας πρότυπο για την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν o πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, οι Δήμαρχοι Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Αγίας Άννας – Λίμνης – Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Πολυγύρου Γεώργιος Εμμανουήλ, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης και Παιανίας – Προέδρου του ΣΠΑΥ Ισίδωρος Μάδης. Σημαντική ήταν η παρουσία και συμβολή του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, Προέδρου του ΟΑΣΠ, καθώς και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Πολιτικής Άμυνας Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης Βασίλη Κρητικού, που παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρόταση για τα ΚΕΔΚ.
Με το πέρας της συνεδρίασης, η προσοχή στράφηκε στην επόμενη μεγάλη στάση του Δικτύου: τις Βρυξέλλες. Στις 25 Ιουνίου, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα μεταβεί στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίσημη συνάντηση με τον Επίτροπο Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολο Τζιτζικώστα. Στόχος της επίσκεψης είναι η προώθηση των στρατηγικών δράσεων του Δικτύου, η εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς. Η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί το επόμενο βήμα εξωστρέφειας για την ενδυνάμωση των ελληνικών Δήμων απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας.
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:
«Η ομορφιά της αυτοδιοίκησης είναι όταν συναντιούνται άνθρωποι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και ανταλλάσσουν εμπειρίες, πρακτικές και γνώσεις – όπως κάναμε σήμερα στην υπέροχη Σκιάθο. Παρουσιάσαμε το όραμα και τους στόχους του Δικτύου, αλλά και μάθαμε από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο Δήμος Σκιάθου. Είμαστε ευγνώμονες για τη φιλοξενία. Ενώνουμε δυνάμεις για μια αυτοδιοίκηση που αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη και –κυρίως– στην ανθεκτικότητα των τοπικών μας κοινωνιών».
Η συνεδρίαση της Σκιάθου αποτελεί προπομπό της διεθνούς παρουσίας του Δικτύου και της ενίσχυσης του ρόλου της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και τη σύγχρονη πολιτική προστασία ως κοινό εθνικό και ευρωπαϊκό ζητούμενο.






