Σεισμοί στην Σαντορίνη: ΕΜΑΚ και χειριστές drones έχουν φτάσει στο νησί, σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις – Όλα τα μέτρα

Συντάκτης

Σχετικά Άρθρα

Τα σημεία συγκέντρωσης στη Σαντορίνη σε περίπτωση ανάγκης – Πάνω από 200 σεισμοί το τελευταίο 24ωρο στις Κυκλάδες, συνεχίζονται οι δονήσεις.

Έντονη ανησυχία έχει ξεσπάσει στους τους συνεχείς σεισμούς στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τόνισε και πάλι με ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος,αναφέροντας πως η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Ευτυχώς, η σεισμική δράση εξελίσσεται σε θαλάσσιο χώρο σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, με σεισμούς μεγέθους 4,6, 4,3 και 4 Ρίχτερ να εντοπίζονται γύρω από την Σαντορίνη.

Πολλές δεκάδες είναι τις τελευταίες ώρες οι σεισμοί στη Σαντορίνη με ισχυρότερο αυτόν των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε όλον τον κρατικό μηχανισμό έχει σημάνει συναγερμός. Σε προειδοποίηση για τους σεισμούς στο νησί προχώρησε Τούρκος ειδικός επιστήμονας.

Καθώς οι σεισμοί στη Σαντορίνη ξεπερνούν τους 200 το τελευταίο 24ωρο και τους 380 το τελευταίο δεκαήμερο, ο Τούρκος καθηγητής γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, σχολίασε τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι το ηφαίστειο του νησιού βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

«Καμπανάκι» κινδύνου εκπέμπει ο έμπειρος καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης για την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, υποστηρίζοντας ότι το σεισμικό ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στο ThessToday.gr, χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.

«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλου που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα»

Κατά τον έμπειρο σεισμολόγο, ο πυρήνας της σεισμικής δραστηριότητας δεν έχουν σχέση με τα ηφαίστεια του νησιού. «Οι σεισμοί παρατηρούνται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα, το οποίο φεύγει βορειοανατολικά προς Σαντορίνη», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του οργανισμού σεισμικής προστασίας.

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Θήρα.

Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου , στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Β. Καραστάθης.

  «Η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού. Τώρα, μετά την 24η Ιανουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας στην περιοχή και έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 380 σεισμοί. Μάλιστα, άνω του μεγέθους του 3 είναι οι 85 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι τα τελευταία 24ώρα έχουν γίνει και 10 σεισμοί με μεγέθη άνω του 4, φτάνοντας στο μέγεθος του 4,6. «Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε επιφυλακτικοί με τα δεδομένα, δηλαδή δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου.

  Παρακολουθούμε όλες τις παραμέτρους της ακολουθίας», σημειώνει ο κ. Καραστάθης, τονίζοντας ότι αύριο θα εγκαταστήσουν και δύο επιπλέον σταθμούς στα κοντινά νησιά, έναν στην Αμοργό και έναν στην Ανάφη, προκειμένου να έχουν λεπτομερέστερη εικόνα της σεισμικότητας. Όπως τονίζει, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

  «Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης. Η σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε εξαιτίας μιας προηγούμενης φάσης στην οποία υπήρχε μικροσεισμικότητα εντός της Καλδέρας. Μέσα στα πλαίσια επίσης της πολιτικής προστασίας, ήταν να αναλυθεί και αυτή η κατάσταση. Να ενημερωθούν σχετικά με αυτή την κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η εξέλιξη που παρακολουθούμε τα τελευταία 24ωρα με τους σεισμούς στην περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης, είναι καθαρά τεκτονική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση με τον σεισμό του 1956 στην Αμοργό, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι κάθε συσχέτιση με σεισμούς του παρελθόντος είναι παρακινδυνευμένη, γιατί η ακρίβεια με την οποία έχουν προσδιοριστεί αυτά τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ πολύ μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει για να γίνει κάποιος τέτοιος συσχετισμός. 

  «Οι σταθμοί τότε ήταν λίγοι, τα μέσα ήταν πολύ λίγα. Εν πάση περιπτώσει, ακόμα και το βάθος του σεισμού του 1956 βρίσκεται σε debate, αν ήταν επιφανειακός ή αρκετά βαθύς. Αυτή τη στιγμή, η όλη εκτίμησή μας γίνεται βάσει των ζωνών που έχουν ήδη διερευνηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή, και οι οποίες είναι αρκετά σημαντικές όπως σας είπα», σημειώνει.

  Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδρασε άμεσα. Μάλιστα, από τις πρώτες ώρες της σεισμικής δραστηριότητας υπάρχει καθημερινή και διαρκής ενημέρωση του υπουργού και των επιτελών του υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικότητας. Υπάρχουν καθημερινά ανακοινωθέντα σχετικά και με τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται. Αλλά και ενημερωτικά στον κόσμο, για το πώς βαδίζει η σεισμική δραστηριότητα αυτή», καταλήγει.

Στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

   Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.

   Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.

   Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.

   Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.

   Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.

   Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.

   Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

   Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.

Προσθηκη σχολιου

* Χρησιμοποιώντας την παρούσα φόρμα αποστολής σχολίου αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων από την ιστοσελίδα.

Topika.News @2025 – All rights reserved.

Περήφανο μέλος των:  

media_pg (1)
LOGO_MHT (1)

Topika.News @2025 – All rights reserved.

Περήφανο μέλος των:  

media_pg (1)
LOGO_MHT (1)