O Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η τροποποιημένη πολιτική της χώρας για τη χρήση των πυρηνικών όπλων αποτελεί «απάντηση» στις εξελισσόμενες απειλές κατά της Ρωσίας.
Το «χαρτί» των πυρηνικών όπλων έβγαλε ξανά στο τραπέζι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαπολύοντας νέες απειλές προς τη Δύση κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείς σχετικά με την τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, ο Πούτιν σχολίασε ότι δεν είναι σίγουρος πως η Δύση έχει κατανοήσει τις αλλαγές που φέρνει αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Επισήμανε ότι η τροποποιημένη πολιτική της χώρας αποτελεί «απάντηση» στις εξελισσόμενες απειλές κατά της Ρωσίας.
«Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει, θα πρέπει να τους ρωτήσετε. Θα περιγράψω μερικά βασικά σημεία. Αντιμετωπίζουμε ορισμένους στρατιωτικούς κινδύνους που μπορεί να κλιμακωθούν σε νέες απειλές και εξετάζουμε την αυξημένη ευθύνη των μη πυρηνικών κρατών που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας μαζί με τις πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες. Εάν τα κράτη αυτά αποτελούν απειλή για εμάς, διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα και εναντίον τους. Ανακοινώσαμε επίσης ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Λευκορωσίας, εάν παρόμοιες απειλές απευθύνονται εναντίον της. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το meduza.
Προτείνει «πυραυλική μονομαχία» με τις ΗΠΑ για να δείξει την υπεροχή του Oreshnik
Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε «πυραυλική μονομαχία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα δείξει πόσο ο νέος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik της Ρωσίας μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ο Πούτιν πρότεινε οι δύο πλευρές να επιλέξουν έναν στόχο που θα προστατεύεται από πυραύλους των ΗΠΑ.
«Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», είπε κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Oreshnik είναι ένα σύγχρονο όπλο, ωστόσο βασίζεται σε προηγούμενα ρωσικά σχέδια.
Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον πύραυλο Oreshnik κατά της πόλης Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 21 Νοεμβρίου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι αποτελούσε απάντηση στην πρώτη χρήση των αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACM και των βρετανικών Storm Shadows κατά του ρωσικού εδάφους κατόπιν δυτικής άδειας.
Οι δυνάμεις μας πλησιάζουν την επίτευξη των στόχων τους στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των πρωταρχικών τους στόχων στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος του μετώπου.
Η Ρωσία, είπε, θα εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
«Θα τους νικήσουμε απολύτως», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση κατοίκου αυτής της περιοχής. «Όμως όσον αφορά το πότε, λυπάμαι, δεν μπορώ να το πω τώρα», παραδέχτηκε.
Τι είπε για Τραμπ και Άσαντ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «οποιαδήποτε στιγμή», εν μέσω εικασιών για ενδεχόμενη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Δεν ξέρω πότε θα τον δω. Δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχω μιλήσει μαζί του για πάνω από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος να το κάνω, βεβαίως. Οποιαδήποτε στιγμή», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος ανατράπηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από συνασπισμό ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει «την πρόθεση να το κάνει».
«Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω», σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η πτώση του Άσαντ, στενού συμμάχου της Μόσχας, δεν είναι «ήττα» για τη Ρωσία, σημειώνοντας επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στη Συρία από το 2015, «πέτυχε τον στόχο» του εκεί.
«Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό», υπογράμμισε.
«Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά επιτύχαμε τον στόχο μας», σημείωσε.
O υψηλός πληθωρισμός συνιστά «ανησυχητική ένδειξη»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι «σταθερή» παρά τις «εξωτερικές απειλές» κατά την έναρξη της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις βαριές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τους δυτικούς από το 2022 σε αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση της οικονομίας στο σύνολό της στη Ρωσία είναι σταθερή, παρά τις εξωτερικές απειλές και τις προσπάθειες επηρεασμού», σημείωσε ο Πούτιν αρχίζοντας τη μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί.
Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο υψηλός πληθωρισμός στη Ρωσία συνιστά “ανησυχητική ένδειξη”, θέλοντας όμως να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας.
«Ο πληθωρισμός είναι μια ανησυχητική ένδειξη», παραδέχθηκε από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, προτού υπογραμμίσει ότι οι μισθοί «αυξήθηκαν» και ότι η κατάσταση είναι συνολικά «σταθερή».
Ο πληθωρισμός αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 9% στο τέλος του έτους, έπειτα από σχεδόν 7,5% το 2023 και 12% το 2022.