Μόλις 4 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να μειώσουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Είναι γνωστό πως η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως είναι το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια.
«Η καθιστική ζωή είναι ένα βασικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το οποίο ευθύνεται για έως και 6 εκατ. θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται τουλάχιστον για το 15 – 20% των καρδιαγγειακών παθήσεων που εμφανίζονται ετησίως», εξήγησε σχετικά ο δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ της Αυστραλίας, μιλώντας στο Medical News Today.
Ο ίδιος ηγήθηκε μιας νέας μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», με σκοπό να διαπιστωθεί το κατά πόσο η σωματική άσκηση, έστω και μικρής διάρκειας, μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια η νούμερο 1 αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
«Η ανάγκη να βρεθούν εφικτές στρατηγικές, έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει πιο δραστήριος μεγαλώνει διαρκώς. Αν και οι πιο δομημένες μορφές γυμναστικής, όπως είναι τα γυμναστήρια, μπορούν να ωφελήσουν κατά πολύ την υγεία μας, μόνο το 20% των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων ασκούνται συστηματικά», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Πώς 4 λεπτά γυμναστικής μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μισό
Οι Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από μια βρετανική βάση δεδομένων. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δείγματα από περίπου 103.000 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία τα 61 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φορέσει έναν ανιχνευτή δραστηριότητας για 7 ημέρες μεταξύ 2013 και 2015 και η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε μέχρι και το 2022.
Περίπου 22.000 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν ακολούθησαν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, ενώ οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι γυμνάζονταν τακτικά. Οι επιστήμονες, στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τους ανιχνευτές σωματικής δραστηριότητας για να δουν ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν κάνει έντονη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά τους, ακόμα και για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι τα άτομα που καταγράφουν μικρά διαστήματα έντονης σωματικής άσκησης (η οποία στη μελέτη αναφέρεται ως VILPA) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.
Η προστατευτική αυτή δράση φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεγάλη στις γυναίκες και παρατηρήθηκε ακόμα και όταν η χρονική διάρκεια της άσκησης ήταν πολύ μικρή, για διάστημα που δεν ξεπερνούσε τα 1,5 – 4 λεπτά. Μερικά παραδείγματα μικρών διαστημάτων έντονης σωματικής άσκησης ήταν το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες (έναντι του ασανσέρ) ή το κουβάλημα όσων αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που δεν ακολουθούσαν κάποιο δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής και κατέγραψαν κατά μέσο όρο 3,4 λεπτά VILPA ημερησίως, ήταν κατά 51% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν έμφραγμα. Παράλληλα, είχαν κατά 67% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και κατά 45% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οποιοδήποτε καρδιαγγειακό νόσημα σε σχέση με τις γυναίκες που κατέγραψαν μηδενικό VILPA.
Μάλιστα, ακόμα και οι γυναίκες που κατέγραψαν VILPA μεταξύ 1,2 και 1,6 λεπτών την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 40%, μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος κατά 33% και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε καρδιακής πάθησης κατά 30%.
«Η περιστασιακή φυσική δραστηριότητα, δηλαδή όσα κάνουμε ως μέρος της καθημερινότητάς μας, προσφέρει πολλές ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες. Ένας εύκολος τρόπος για να την βάλουμε στην καθημερινότητά μας είναι οι σύντομες εκρήξεις έντονης περιστασιακής δραστηριότητας, που συνήθως διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Αυτό το είδος δραστηριότητας είναι πιο εφικτό για πολλούς, καθώς δεν απαιτεί προετοιμασία, δέσμευση χρόνου ή μετακίνηση σε κάποιο ειδικό χώρο άσκησης», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης.